TV-sarja Sorjosen kuvauspaikkakierros

Lappeenranta on tv:stä tutun Sorjosen kotikaupunki, ja matkailuneuvontamme ohjaa sinut Bordertown -kuvauspaikkakierroksille.

Sorjosen suomenkieliset satamakierrokset järjestetään kesäisin. Lähtö Hiekkalinnan matkailuneuvonnasta satamasta. Hinta: 15 €/henkilö, osallistujamäärä max 10/kierros.

Kierroksella tutustutaan suositun sarjan kuvauspaikkoihin, sataman ja linnoituksen alueella. Kierros on suunniteltu Sorjosen Tv-sarjan katsojille ja faneille mutta kierrokselle ovat tervetulleita myös ne ketkä eivät ole sarjaa katsoneet.

Ilmoittautumiset ja osallistumismaksut: Lappeenrannan matkailuneuvonta (Kauppakeskus IsoKristiina, puh. 05 667 788, lappeenranta@gosaimaa.com) tai Hiekkalinnan infopiste puh. 040 572 2224

Tietoja Sorjosesta

"Mukavien rikosten kaupunki"

Lappeenrannan rajaseudulla kohtaa kaksi maailmaa: fiktiivinen rikossarja Sorjonen ja todellinen kesäkaupunki. YLE:n Kotikatsomossa syksyllä 2016 esitetty sarja on kirjoitettu varta vasten Lappeenrantaan ja sen ensimmäinen kausi kuvattiin kaupungissa kesällä 2015, toinen kausi kesällä 2017 ja kolmas kausi kevättalvella 2019. Kansainvälistä mainetta niittäneen sarjan toinen kausi nähtiin YLE:llä syksyllä 2018 ja kolmas kausi joulukuussa 2019. Yli 180 maahan myydyn kolmaskin kausi on nyt kansainvälisessä levityksessä. Sarjan luojan, lappeenrantalaissyntyisen Miikko Oikkosen mukaan kaupunkia kohdellaan Sorjosessa kuin se olisi yksi pääroolien esittäjistä.
Sarjan päärooleissa nähdään Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Matleena Kuusniemi, Ilkka Villi, Kristiina Halttu, Mikko Leppilampi, Janne Virtanen ja Laura Malmivaara. Sarjan on tuottanut Matti Halonen Fisher Kingistä

Rikossarja kertoo KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta, jonka vaimo Pauliina on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta. Perhe päättää muuttaa Pauliinan lapsuusmaisemiin, pieneen rajakaupunkiin Itä-Suomeen. Lappeenrannassa Sorjonen ottaa vastaan pestin Vakavien rikosten erikoisyksikössä, jotta perhe saisi enemmän aikaa yhdessä ja Kari mukavampia rikoksia ratkaistavakseen. Mutta idyllisen rajaseudun rikokset tulevat lähemmäksi kuin mikään aiemmin. Pian uhat kolkuttavat jo Karin kotiovelle.

Painajainen jatkuu toisella tuotantokaudella jonka teemana on menneisyys. Sarjan toinen kausi on entistä intiimimpi, ja synkät tapaukset koskettavat sekä Sorjosen että Jaakkolan perheitä, kun mennyt tunkeutuu pyytämättä kotiovista ja -ikkunoista sisään.

Sorjonen sarjan toisella sekä kolmannella kaudella sekä itäraja että Venäjä ovat ensimmäistä kautta selvemmin läsnä. Lena Jaakkolan sanoin: ”Rikokset ovat samanlaisia molemmilla puolilla rajaa, mutta mittakaava on vain erilainen.” Kaupungin yritystoimien, rahoitushankkeiden ja rikosten lonkerot yltävät helposti niin Suomesta Venäjälle kuin Venäjältä Suomeen. Edelleen Venäjä tahdotaan pelottavan mörön lisäksi myös toiveita ja mahdollisuuksia tarjoavana naapurina.
Sorjosta pidetään suomalaisten tv-sarjojen kansainvälisen uran avaajana. Netflixin kautta Sorjonen on nähtävissä 180:ssä maassa ja se on lisäksi ostettu tv-kanaville moniin eri maihin.

New York Times on listannut sarja 11 kaikkein kiinnostavimman rikossarjan joukkoon ja The Daily Dot:in mielestä sarja on yksi 15 parhaasta vuoden 2018 draamasarjasta. Myös BBC listaa tuotannon yhdeksi kymmeneksi parhaaksi kansainvälisesti levitetyksi rikossarjaksi.
Sorjosen menestystarina sai jatkoa syksyllä 2019. Kolmannen kauden luminen ja kuulas Lappeenranta tarjoaa vastapainoa uusille, synkille rikoksille. Kolmas kausi näyttää pikkukaupungin talvi-idyllin.