TV-sarja Sorjosen kuvauspaikkakierros

Lappeenranta on tv:stä tutun Sorjosen kotikaupunki, ja matkailuneuvontamme ohjaa sinut Bordertown-kuvauspaikkakierroksille.

Sorjosen suomen- ja englanninkieliset satamakierrokset järjestetään kesäisin tilauksesta. Lähtö kierrokselle on Hiekkalinnan matkailuneuvonnasta satamasta. Hinta: 15 €/henkilö, minimiosallistujamäärä 5/kierros.

Kierroksella tutustutaan suositun sarjan kuvauspaikkoihin sataman ja linnoituksen alueella. Se on suunniteltu Sorjonen-tv-sarjan katsojille ja faneille, mutta kierrokselle ovat tervetulleita myös he, jotka eivät ole sarjaa katsoneet.

Lisätietoa: Lappeenrannan matkailuneuvonta (Kauppakeskus IsoKristiina, puh. 05 667 788, lappeenranta@gosaimaa.com) tai Hiekkalinnan infopiste puh. 040 572 2224

Tietoja Sorjosesta

"Mukavien rikosten kaupunki"

Lappeenrannan rajaseudulla kohtaa kaksi maailmaa: fiktiivinen rikossarja Sorjonen ja todellinen kesäkaupunki. YLE:n Kotikatsomossa syksyllä 2016 esitetty sarja on kirjoitettu vartavasten Lappeenrantaan ja sen ensimmäinen kausi kuvattiin kaupungissa kesällä 2015, toinen kausi kesällä 2017 ja kolmas kausi kevättalvella 2019. Kansainvälistä mainetta niittäneen sarjan toinen kausi nähtiin YLE:llä syksyllä 2018 ja kolmas kausi joulukuussa 2019. Sarja on kansainvälisessä levityksessä, ja sitä on myyty yli 180 maahan. Sarjan luojan, lappeenrantalaissyntyisen Miikko Oikkosen mukaan kaupunkia kohdellaan Sorjosessa kuin se olisi yksi pääroolien esittäjistä.
Sarjan päärooleissa nähdään Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Matleena Kuusniemi, Ilkka Villi, Kristiina Halttu, Mikko Leppilampi, Janne Virtanen ja Laura Malmivaara. Sarjan on tuottanut Matti Halonen Fisher Kingistä

Rikossarja kertoo KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta, jonka vaimo Pauliina on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta. Perhe päättää muuttaa Pauliinan lapsuusmaisemiin, pieneen rajakaupunkiin Itä-Suomeen. Lappeenrannassa Sorjonen ottaa vastaan pestin Vakavien rikosten erikoisyksikössä, jotta perhe saisi enemmän aikaa yhdessä ja Kari mukavampia rikoksia ratkaistavakseen. Mutta idyllisen rajaseudun rikokset tulevat lähemmäksi kuin mikään aiemmin. Pian uhat kolkuttavat jo Karin kotiovelle.

Painajainen jatkuu toisella tuotantokaudella, jonka teemana on menneisyys. Entistä intiimimmällä kaudella synkät tapaukset koskettavat sekä Sorjosen että poliisi Jaakkolan perheitä, kun mennyt tunkeutuu pyytämättä kotiovista ja -ikkunoista sisään.

Sorjonen-sarjan toisella ja kolmannella kaudella sekä itäraja että Venäjä ovat ensimmäistä kautta selvemmin läsnä. Lena Jaakkolan sanoin: ”Rikokset ovat samanlaisia molemmilla puolilla rajaa, mutta mittakaava on vain erilainen.” Kaupungin yritystoimien, rahoitushankkeiden ja rikosten lonkerot yltävät helposti niin Suomesta Venäjälle kuin Venäjältä Suomeen. 
Sorjosta pidetään suomalaisten tv-sarjojen kansainvälisen uran avaajana. Netflixin kautta Sorjonen on nähtävissä 180:ssä maassa, ja se on lisäksi ostettu tv-kanaville moniin eri maihin.

New York Times on listannut sarjan 11 kaikkein kiinnostavimman rikossarjan joukkoon ja The Daily Dot:in mielestä sarja on yksi 15 parhaasta vuoden 2018 draamasarjasta. Myös BBC listaa tuotannon yhdeksi kymmenestä parhaasta kansainvälisesti levitetystä rikossarjasta.
Sorjosen menestystarina sai jatkoa syksyllä 2019. Kolmannen kauden luminen ja kuulas Lappeenranta tarjoaa vastapainoa uusille, synkille rikoksille. Kolmas kausi näyttää pikkukaupungin talvi-idyllin.