Lappeenranta valmistelee suunnitelmaa rajavalvonnan ja terveydenhuollon yhteistyöstä – toimintaa pilotoidaan jo lauantaina 8.8. Lappeenrannan lentokentällä

7.8.2020

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla on asetettu yhteistyöryhmä vastaamaan rajanylityspisteiden terveysturvallisuudesta ajalle 14.7 - 31.12.2020. Yhteistyöryhmän toimeksiantona on suunnitella ja koordinoida terveysturvallisuuden toimenpiteitä ja niiden toteutusta rajanylityspaikoilla. Toiminta on aloitettu Helsinki-Vantaan lentoaseman, Helsingin sataman ja Tornion rajanylityspisteen toimintasuunnitelman valmistelulla.

Lappeenrannan lentoaseman logokuva_402x268.jpgEtelä-Suomen aluehallintovirasto on ohjeistanut rajanylityspaikkakuntia luomaan yhdessä rajaviranomaisten ja sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa vastaavanlaisen suunnitelman. Lappeenranta valmistelee terveysturvallisuussuunnitelmaa Lappeenrannan lentokentän osalta. Tavoitteena on saada suunnitelma ja sen mukaiset toimenpiteet käyntiin mahdollisimman pian, kertoo Saimaan lentoasema säätiön toimitusjohtaja Markus Lankinen.

- Suunnitelmasta tehdään dynaaminen, jotta erilaisia toimia terveysturvallisuuden ja koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi voidaan tilanteen mukaan joko lisätä tai vähentää.

- Vaikka matkustajia on ollut tänä kesänä vähän, noin 50 matkustajaa lentoa kohden, voivat kansainväliset matkustajamäärät lisääntyä myös Lappeenrannan lentokentällä vielä loppukesästä. Lentokentälle saapuu matkustajia tällä hetkellä kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja lauantaisin, kommentoi Lappeenrannan lentoaseman toimitusjohtaja Eija Joro.

Suomen hallitus on nähnyt rajanylityspisteet tärkeinä paikkoina pandemian torjunnassa. Lappeenrannan lentoasema on seurannut koronatilanteen kehittymistä tiiviissä yhteistyössä eri viranomaistahojen kanssa ja noudattanut kaikilta osin kansainvälisiä ja kansallisia ohjeistuksia.

Nyt laadittavan terveysturvallisuussuunnitelman yksi tavoite on laatia toimintamalli, jonka avulla lentokentällä pystytään ohjaamaan mahdolliset koronavirustartunnan saaneet asianmukaisesti koronavirustestiin.

- Lappeenrannassa painotetaan matkustajille kentän saapumistiloissa annettavaa neuvontaa ja tarpeen mukaan heitä ohjataan eteenpäin. Korkeimman riskin lentokentäksi on arvioitu Helsinki-Vantaan kenttä. Helsinki-Vantaan lentokentän toimenpiteitä ei sellaisenaan kannata käyttää Lappeenrannassa, sillä osa toimista on meille ylimitoitettuja, kertoo Lankinen.

Lappeenrannan lentokentän osalta suunnitelmaa laaditaan yhdessä Etelä-Suomen aluehallintoviraston, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen, Lappeenrannan lentokentän, Lappeenrannan kaupungin sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kanssa.

Suunnitelma on tällä hetkellä valmisteluvaiheessa, mutta osa sen mukaisista toimenpiteistä on jo käytössä. Eksote on varautunut opastamaan Lappeenrannan lentokentälle saapuvia matkustajia koronavirustaudin (covid-19) oireisiin ja testaukseen liittyen jo lauantaina 8.8. Lappeenrannan lentokentällä on Eksoten sairaanhoitajia antamassa tehostettua terveysneuvontaa Bergamosta saapuville matkustajille.

- Käytännössä sairaanhoitajamme jakavat matkustajille covid-19-ohjeistusta, vastaavat kysymyksiin sekä tarvittaessa ohjaavat matkustajia varaamaan ajan koronavirus-näytteenottoon, kertoo Eksoten ylilääkäri Minna Häyhä.

Eksote on lisännyt kapasiteettiaan lieväoireisten covid-19-näytteenottoon. Armilan terveysasemalla käynnistyy 8.8. ajanvarauksella tapahtuva lieväoireisten näytteenotto, joka on avoinna viikonloppuisin kello 8 - 16.

- Aika näytteenottoon varataan joko oman terveys- / hyvinvointiaseman numerosta tai päivystysapunumerosta 116 117, kertoo Eksoten palvelupäällikkö Satu Simolin.

Kansainvälinen lentoliikenne on ollut sallittua jo 15.6. alkaen kaikilla Suomen lentoasemilla. Suomen hallitus linjasi 8.7., että raja-arvo maahantulon rajoitusten poistamiseksi on 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Eri maiden epidemiatilannetta tarkistetaan noin kahden viikon välein ja viimeksi tilannetta on tarkistettu 6.8. Uusimmat rajoitukset ovat voimassa 8.9. asti. Lisätiedot rajoituksista.

Lisätietoja:

Markus Lankinen, Saimaan lentoasema säätiö sr., toimitusjohtaja, puh. 040 7017328, markus.lankinen(a)lappeenranta.fi
Taina Jaako, hoivajohtaja, Eksote, puh. 040 828 3186