Matkailukäytävä yhdistää Saimaan alueen ja Pietarin yhdeksi matkakohteeksi

11.5.2021

Saimaa–Pietari-matkailukäytävä yhdistää kaksi erilaista, suosittua matkakohdetta: Pietarin Venäjällä sekä Saimaan järvialueen Suomessa, yhdeksi matkakohteeksi. Uuden matkailuyhteistyö -hankkeen puitteissa on nyt toteutettu kohdeopas. Ensimmäiset matkapaketit ovat suunnitteilla vuodelle 2022.

Saimaa–Pietari -matkailukäytävä -hankkeen puitteissa luodaan uusia matkapaketteja Saimaa-Pietari-alueelle viisumivapaiden risteilyiden oheen..JPGPietari, Leningradin alue ja Saimaan kaupungit tekevät yhteistyötä matkailumarkkinoinnissa, tuotekehityksessä ja myynnissä. SaimaaPietari-matkailukäytävä -hankkeen tarkoituksena on lisätä sekä matkanjärjestäjien että matkailijoiden tietoisuutta mahdollisuudesta yhdistää nämä kohteet rajan ylittävässä matkailussa.

Saimaan alueelta mukana yhteistyössä ovat Imatra, Lappeenranta, Mikkeli ja Savonlinna, jotka yhdessä muodostavat Lake Saimaa Purest Finland -markkinointikonsortion. Venäjältä mukana ovat Pietari sekä Leningradin alue.

Kolmivuotisessa projektissa kohotetaan Pohjois-Euroopan ja erityisesti PietariSaimaa -matkakohteen tunnettavuutta ja sen potentiaalia kohteena, jossa yhdistyvät kulttuuri, historia ja elämykset. Projekti saa rahoitusta EU:n Kaakkois-Suomen–Venäjän rajan ylittävän yhteistyön ohjelmasta (South-East Finland – Russia 2014–2020 cooperation programme).

Projektin puitteissa luotu yhteistyö tulee luonnollisesti jatkumaan hankkeen päättymisen jälkeenkin, Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman toteaa.

Lappeenrannalla on myös Pietarin matkailuneuvonnan kanssa toukokuussa 2015 solmittu yhteistyösopimus.

Uunituore kohdeopas ja uudenlaisia matkapaketteja

Lappeenrannan kaupunki on kilpailuttanut kohdeoppaan toimeksiannon sekä matkapakettien teon osana hanketta. Kilpailutuksen voitti lappeenrantalainen matkatoimisto Saimaa Travel yhteistyössä saksalais-suomalaisen Nordic Marketing -matkailuyhtiön, hollantilaisen Voigt Travel -matkanjärjestäjän sekä saksalaisen Fintouring -matkanjärjestäjän kanssa.

Saimaa Travelilla ja kumppaniyrityksillämme Voigt Travelilla ja Fintouringilla on kokemusta Saimaan alueen ja Venäjän yhdistämisestä matkapaketteihin. Olemme tyytyväisiä, että olemme saaneet mukaan kumppanit, joilla on valmista asiakaskuntaa Keski-Euroopassa sekä Saimaan alueen tuntemusta, kertoo Saimaa Travelin palvelupäällikkö Suvi Laine.

Kohdeopas esittelee alueiden erityispiirteitä: nähtävyyksiä, luontoa ja monipuolista kulttuuria. Valmis opas löytyy hankkeen verkkosivuilta www.travelcorridor.info, jotka Imatran kaupunki on luonut. Kohdeoppaaseen voi tutusta tästä: Corridor-Manual-2021_final.pdf (travelcorridor.info)

Hankkeen kärkituotteisiin kuuluvan Saimaan ja Pietarin matkan yhdistämiseen on voitu panostaa vastuullisen matkanjärjestäjän Saimaa Travelin ja eurooppalaisten kumppaneiden kanssa sekä tuoda uusia paketteja jo olemassa olevan viisumivapaan risteilyn oheen, Rahman iloitsee.

Matkapakettien työn kanssa edetään nyt kovaa vauhtia ja vuodelle 2022 on rakenteilla tuotteita, joiden tarkoituksena on pidentää matkailusesonkia sekä tuoda uutta matkailutarjontaa talviajalle. Nordic Marketing on mukana koordinoimassa verkostoa matkanjärjestäjien ja yrittäjien välillä.

Vuodeksi 2022 teemme matkanjärjestäjien kanssa eurooppalaisille räätälöityjä matkailupaketteja, joissa yhdistyvät Saimaan alue ja Pietari–Leningrad Oblast alue, kertoo Nordic Marketingin asiakkuuspäällikkö Suvi Ahola.

Saimaan järviluonto kohtaa kulttuuripääkaupungin

SaimaaPietari-matkailukäytävä -hankkeessa suomalaisen kulttuurin synnyinsija kohtaa kulttuuripääkaupunki Pietarin. Yhteisen brändin avulla nostetaankin esiin alueen erityistä kulttuuria, perinteitä, tapahtumia ja elämäntapaa Suomen ja Venäjän rajalla. Uusia matkailijoita Pietariin ja Saimaalle houkutellaan eritoten Keski-Euroopasta.

Pietari on erittäin vetovoimainen ja kiinnostava kohde keskieurooppalaisille matkailijoille ja Saimaan alueella on paljon mahdollisuuksia eri mittaisiin paketteihin. Pietarin läheisyys ja viisumivapaat risteilyt ovat alueellemme suuri vetovoimatekijä Euroopan matkailumarkkinoilla, Laine sanoo.

Mirka Rahman sanoo, että SaimaaPietari-matkailukäytävä -hanke on edesauttanut Saimaan alueelle tärkeän erottuvuustekijän konkreettisen hyödyntämisen. Pietarin läheisyys ja viisumivapaat risteilyt ovat aina olleet Lappeenrannan keskeinen myyntivaltti.

Toiveena on, että rajat voidaan avata vuoden loppuun mennessä, jolloin kansainvälinen matkailu voi jälleen alkaa. Mirka Rahman uskoo, että yksittäiset matkailijat ja pienryhmät lähtevät liikkeelle ensin ja Saimaan alue tulee olemaan vetovoimainen kohde eurooppalaisille matkailijoille. Lappeenrannan lentoaseman kansainväliset reittilennot on tarkoitus avata asteittain.

Ryanairin ympärivuotisten lentojen matkailijoiden lennoilla säästetylle rahalle tulee osoittaa mielenkiintoisia matkailupalveluja. Lappeenrannan sijainti logistisessa solmukohdassa mahdollistaa monipuolisten palvelujen kehityksen, Rahman sanoo.

SaimaaPietari-matkailukäytävä -hankkeen yritystilaisuudet starttasivat tässä kuussa. Ensimmäinen englanninkielinen infotilaisuus järjestettiin Lappeenrannassa torstaina 6.5.2021.

Lisätiedot:
Mirka Rahman
Matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja, Lappeenrannan kaupunki
+35840 849 9161
mirka.rahman@lappeenranta.fi

Suvi Laine
Palvelupäällikkö, Saimaa Travel
puh. +3585 5410 103
suvi.laine@saimaatravel.fi

Suvi Ahola
Asiakkuuspäällikkö, Nordic Marketing
puh. +358 50 5464 190
suvi.ahola@nordicmarketing.fi