6 syytä suunnata Lappeenrantaan

1. Elävä linnoitus

Kun Lappeenranta vuonna 1649 perustettiin, se syntyi juuri Linnoitusniemeen, josta asutus on levittäytynyt vuosisatojen aikana nykyisiin mittoihinsa. Vaikkei tervatynnyreitä enää vieritetä kohti Saimaata, eivätkä piiat ämpäreineen kipua vesiportinkujaa, voi Saimaan vettä yhä juoda ja satamaan lipuvia laivoja pälyillä valleilta. Kristiinankadun mukulakivet kuljettavat niin museoiden aarteiden ja raja-alueen historian pariin kuin kulttuuritapahtumiin 200-vuotiaalle entiselle naisten ojennuslaitokselle, nykyiselle tapahtuma- ja kulttuurikeskus Kehruuhuoneelle. Linnoituksessa voi nauttia ravintoloiden tarjonnasta ja idyllisen Majurskan herkuista.

 

Päivän kruunaa vanhan kaupungin pääportin tuntumassa sijaitseva katettu kesäteatteri, jossa näytelmien ohella tanssitaan kansantansseja ja lauletaan yhdessä. Omaperäisiä matkamuistoja, tuliaisia ja lahjoja löytää museokaupoista ja putiikeista. Luontomatkailijat kiertelevät entisöidyillä valleilla kasviharvinaisuuksia etsimässä, ja rauhaa kaipaavat hiljentyvät Suomen vanhimmassa ortodoksisessa kirkossa tai käyskentelevät Vanhassa puistossa, joka tunnetaan paremmin Pusupuistona.

Lue lisää Linnoituksesta

2. Saimaa alkaa Lappeenrannasta

Suomen suurin järvi alkaa Lappeenrannan satamasta. Saimaata voi ihailla satamatorille parkkeeratun legendaarisen tervahöyryn Prinsessa Armaadan kannelta, vanhan kaupungin linnoituksen valleilta tai Linnoituksenniemestä Myllysaareen jatkuvalta rantabulevardilta. Järveen voi sukeltaa Myllysaaren hiekkarannalta tai vuokramökin laiturilta.

 

Saimaan valloituksen voi aloittaa Linnoituksenniemen Hiekkalinnan alueelta vuokratulla kanootilla, kajakilla tai perhematkailuun sopivalla soutuveneellä. Satamasta lähtee myös lukuisia risteilyjä saaristoon sekä Saimaan kanavalle. Rantoja, siltoja ja Saimaan kanavaa voi myös lähestyä autoillen tai pyöräillen. Luukkaansalmen silta on tullut tutuksi tv-sarja Sorjosesta.

M/S Camilla Karelialinesin verkkosivut

M/S Saimaa Margareta Saimaan risteilyjen aikatauluristeilyt

3. Atomi ja Vety

Lappeenrannassa on Suomen paras ratkaisu pikanälkään. Jo yli 40 vuotta vanhaan tuhtiin perinneruokaan pääsee tutustumaan kauppa- tai satamatorilla. Alun perin atomi- ja vetypommeiksi nimettyihin lihapiirakoihin ahdetaan atomin kohdalla joko keitetty kananmuna tai savu- tai keittokinkku, vetyyn puolestaan molemmat. Valinnaisina lisukkeina tulevat raakasipuli, valkosipulimajoneesi, kurkkusalaatti, ketsuppi ja sinappi. Vierailu Lappeenrannassa ei ole täydellinen ilman tätä paikallista herkkua.

4. Hiekkalinna

Lappeenrannan Hiekkalinna on ihastuttanut satamassa jo vuodesta 2004 alkaen, kesällä -23 vietetään siis 20. juhlavuotta! Teemat ovat vaihdelleet vuosittain, ja upean Hiekkalinnan veistämiseen käytetään miljoonia kiloja hiekkaa. Viihtyisän koko perheen keitaan palvelutarjonta kasvaa alueelle tulevalla Pomppulinnamaailma pop-up-huvipuistokokonaisuudella. Kesällä -23 hiekkaveistosten teemana on kansainvälisesti tunnetut sadut. 

Hiekkalinnan alueella toimii myös Lappeenrannan kaupungin matkailuinfo, josta saa esitteitä, karttoja, ajankohtaista tietoa Lappeenrannan seudun käyntikohteista, tapahtumista ja aktiviteettimahdollisuuksista. Hiekkalinnan alueella palvelevat myös entistä laajemmat välinevuokrauspalvelut.

Lue lisää Hiekkalinnasta

 

Kesällä Hiekkalinnalta on mahdollista lähteä muun muassa melonta-saunalautta- ja pyöräily-saunalautta-yhdistelmäretkille tai ottaa kaupunkipyörä käyttöösi. Upeat Saimaa UNESCO Global Geoparkin kohteet kuuluvat uusiin melontakohteisiin. Vuokrausvälineistöstä löytyy retkeilyn perustarvikkeita, jotka edesauttavat matkailijoiden mahdollisuuksia tutustua ja yöpyä saaristoissa. Myös Taipalsaarelle, Kouvolaan ja Savitaipaleelle on avattu vuokrauspisteitä, josta matkan voi aloittaa tai jonne vaikkapa Hiekkalinnalta alkaneen retken voi päättää.

5. Lappeenrannan kaupunginteatteri

Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee ydinkeskustassa, Kauppakeskus IsoKristiinan (Kaivokatu 5) ylimmässä eli kolmannessa kerroksessa kansitasolta laskettuna. Teatterin, ravintoloiden ja kauppojen välittömässä yhteydessä ja saman katon alla sijaitsee myös hotelli.
Lappeenrannan ratkaisu sijoittaa kaupunginteatteri kauppakeskuksen ylimpään kerrokseen on tiettävästi ainutlaatuinen koko Euroopassa. Ratkaisun voi katsoa ennakoivan teatterimaailman rakennemuutosta: esitykset palaavat juurilleen, torille ja kansan keskelle.
Kaupunginteatterin on suunnitellut ALA Arkkitehdit Oy.

6. Sorjosen Lappeenranta

Missä muualla astelet lomaillessasi suoraan fiktioon kuin Lappeenrannan Bordertown-miljöössä? Lappeenrannan rajaseudulla kohtaa kaksi maailmaa: fiktiivinen rikossarja Sorjonen ja todellinen kesäkaupunki Lappeenranta. YLE:n Kotikatsomossa syksyllä 2016 esitetty sarja on kirjoitettu varta vasten Lappeenrantaan ja sen ensimmäinen kausi kuvattiin kaupungissa kesällä 2015, toinen kausi kesällä 2017 ja kolmas kausi kevättalvella 2019. Kansainvälistä mainetta niittäneen sarjan toinen kausi nähtiin YLE:llä syksyllä 2018 ja kolmas kausi joulukuussa 2019. Yli 180 maahan myydyn kolmaskin kausi on nyt kansainvälisessä levityksessä. Sarjan luojan, lappeenrantalaissyntyisen Miikko Oikkosen mukaan kaupunkia kohdellaan Sorjosessa kuin se olisi yksi pääroolien esittäjistä.