Mikonsaaren luontopolku

Mikonsaari Lappeenrannan kaupungin edustalla on mukava päiväretkikohde erityisesti kesäiseen aikaan. Mikonsaaressa on 2,5 km luontopolku.

Mikonsaari sijaitsee Lappeenrannan edustalla, mutta maitse matkaa keskustasta tulee noin 10 km. Se sopiikin hyvin päiväretken kohteeksi. Mikonsaaressa on myös luontopolku, joka alkaa Mikonsaarentien oikealta puolelta avautuvalta paikoitusalueelta. Kostealla säällä saappaat tarpeen.

Mikonsaaren luontopolulla voi havaita luontotyyppien vaihtelun pienellä alueella. Polku vie varttuneen havumetsän läpi kosteaan lehtoon. Lehdon lähteestä voi lipota raikasta lähdevettä janoonsa. Korkealta jäkälän peittämältä rantakalliolta avautuu upea maisema läntisen Pien-Saimaan saaristoon ja kohta maisemakallion jälkeen pääsee levähtämään rantakallioilla sijaitsevalle laavulle. Vanhan paikallistarinan mukaan saari sai nimensä, kun äiti ja poika pelastautuivat tervatynnyrissä Lappeenrannan taistelusta (1741), jossa venäläiset valtasivat kaupungin Pikkuvihan aikana. Tynnyri rantautui saareen ja pojan nimen kerrotaan olleen Mikko.

Reittiohje

Mikonsaaren luontopolku on kierrettävissä molempiin suuntiin. Polku on merkitty punaisilla maalimerkeillä ja viitoilla. Reittiä on mahdollista myös oikoa, jos ei halua kiertää koko polkua. Jos polun kiertää vastapäivään, kuljetaan ensin metsäautotietä pitkin Niemisenselän rantamaisemiin. Melko pian rantaan tultaessa kallion päälle jää tulipaikka, jossa voi pitää evästaukoa. Kun matkaa jatkuu, saavutaan seuraavaksi näköalapaikalle, jos on levähdyspenkki. Polku nousee välillä kulkemaan metsässä, mutta palaa vielä takaisin rantakallioille, josta löytyy myös laavu.

Laavun jälkeen noustaan ylös portaat, joiden jälkeen saavutaan hiekkatien päähän. Polku kulkee jonkun matkaa hiekkateitä pitkin, kunnes poikkeaa taas metsään ja Pienilahden rantamaisemiin.

Sieltä polku kiemurtelee Mikonsaarentielle, jonka reunassa kuljetaan vähän matkaa, ennen kuin taas sukelletaan metsän suojaan. Täältä lehtomaisesta metsäkkeestä löytyy myös kaivo. Lopuksi polku kulkee lähelle lähtöpaikkaa ja yhtyy reitin alkuosaan.

Saapuminen

VT6:lta ja Lauritsalasta Kaukaan tehtaiden ohi Vehkataipaleen suuntaan (tie 4081). Luukkaansalmen sillan jälkeen vasemmalle Mikonsaaren tielle. Mikonsaaressa P-paikka, josta luontopolku lähtee.

Pysäköinti
Autot voi pysäköidä reitin lähtöpaikalle. Reitin lähtöpiste: (61.09208, 28.19572).

Lähde: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö