Saimaa ja ympäristöasiat tutuiksi uudessa luonto- ja tiedekeskuksessa – SAIMAARIUM avaa ovensa Lappeenrannassa perjantaina 24.7.

21.7.2020

Uusi luonto- ja tiedekeskus Saimaarium avaa ovensa Lappeenrannan linnoituksen alueella (Satamatie 8) perjantaina 24.7.2020. Näyttely- ja tapahtumatilanakin toimiva Saimaarium tutustuttaa Saimaaseen ja ympäristöasioihin.

Saimaariumin toimitusjohtaja Kari-Matti Vuoren mukaan esillä oleva Saimaan menestystarinat -perusnäyttely on Suomen kattavin esitys Saimaasta ja Suomen järvien ekologiasta. Saimaarium ulkoa_kuvaaja Minttu Kokko Lappeenrannan kaupunki.jpg

- Vetonaulojamme ovat Saimaa-teatteri, norppa- ja lohikalanäyttelyt, upeat luontokuvat sekä järvikala-akvaariot. Myöhemmin koronatilanteen salliessa tuomme myös virtuaalilasit ja mikroskoopit asiakkaiden käyttöön.

Perusnäyttely tuo parrasvaloihin myös suomalaisen vesien- ja luonnonsuojelun huippuosaamisen. Vuoren mukaan Saimaarium Oy ja Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry haluavat esitellä laajalle yleisölle tutkimuksen tuoreimpia innovaatioita elinympäristömme suojelemiseksi.

- Vaihtuvien näyttelyjen tilaan rakentuu ensimmäisenä Hannu Siitosen ja Mikko Pölläsen Rannoilta rantametsiin -näyttely.

Saimaariumin pääsymaksuttoman aulanäyttelyn ja myymälän yhteydessä toimii myös Lappeenrannan kaupungin Saimaa Geopark -opastuskeskus. Saimaan menestystarinat -perusnäyttely sekä vaihtuvat näyttelyt ovat pääsymaksullisia.

Saimaarium näyttelyineen ja Geopark-opastuskeskus ovat 24.7.-31.8. avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18 ja 1.9. alkavalla syyskaudella ti-su klo 11-17.

Yhteistyötä Lappeenrannan kaupungin kanssa


Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinosen mukaan Saimaarium on Lappeenrannan kaupungille tärkeä uusi ympärivuotisesti palveleva kohde.

- Saimaarium linkittyy niin kaupungin keskeiseen ilmastopääkaupunkitoimintaan kuin Saimaan matkailubrändiinkin. Saimaarium_kuvaaja Minttu Kokko Lappeenrannan kaupunki.jpg

Heinosen mielestä onkin hienoa, että Saimaariumin tiloissa esitellään myös eteläisen Saimaan kuntien yhteistä Saimaa Geoparkia.

-Saimaan alueella näkyy runsaasti jääkauden vaikutusta, joten geologisia kohteita löytyy, ja onhan saimaannorppakin jääkauden jälkeisten geologisten muutosten tulosta.

Lappeenrannassa sijaitsevia geopark-kohteita ovat muun muassa linnoitus ja Karhusaari sekä Rutolan ylivientiasema eli uittoränni, mutta Geoparkin opastuskeskuksessa esitellään myös Saimaan ympäristön pyöräilykohteita ja -reittejä.

Heinonen näkeekin, että Saimaarium ja Geopark sopivat parhaalla mahdollisella tavalla kaupungin ajatuksiin.

- Kaupungin ja Geoparkin tavoitteena on vahvistaa Saimaan tuntemusta ja kertoa miten Saimaa on miljoonien vuosien saatossa kehittynyt juuri sellaiseksi kuin se nykyisellään on. Näin kaupunki on erityisen innostunut toimimaan yhteistyössä Saimaariumin kanssa.

Heinonen uskoo, että Saimaarium houkuttelee niin asukkaita kuin matkailijoitakin.

- Saimaariumilla on hyvät tilat Hiekkalinnan alueen kupeessa. Kesäisin kannattaakin tutustua ensin reitteihin ja geopark-kohteisiin Saimaariumissa ja vuokrata sen jälkeen Hiekkalinnalta pyörät tai lähteä melontaretkille tutkimaan paikallisia ja ainutlaatuisia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä.

Kuvat: Minttu Kokko, Lappeenrannan kaupunki.

Lisätietoja:

Luonto- ja tiedekeskus SAIMAARIUM, toimitusjohtaja Kari-Matti Vuori
puh. 044 971 9962, kari-matti.vuori(a)saimaarium.fi

Lappeenrannan kaupunki, kehitysjohtaja Markku Heinonen
puh. 040 581 1998, markku.heinonen(a)lappeenranta.fi

Saimaariumin verkkosivusto: https://saimaarium.fi/