Saimaan Saaristoreitti

Saimaan saaristoreitti on perinteinen ja suosittu pyörämatka Kyläniemen kautta eteläisen Saimaan alueella.

Reitillä voit tutustua Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksiin sekä kolmeen viehättävään kirkonkylään Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Joutsenossa.

Reitille kannattaa varata aikaa useampi päivä, sillä nähtävää on paljon, esim. useita Saimaa Geopark -kohteita. Geologiasta kiinnostuneelle erityistä on pyöräily pitkin mannerjään muotoilemia suuria reunamuodostumia, Salpausselkiä. Ensimmäinen Salpausselkä on nähtävissä Imatralta Lappeenrantaan ja Toinen Salpausselkä Kyläniemessä.

 

Kesästä 2020 alkaen Saimaan saaristoreitti linkittyy Puumalan saaristoreittiin lauttayhteydellä, joka kuljettaa pyöräilijöitä Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon. Puumalan yhteyden lisäksi lautalla pääsee päivittäin Kyläniemen kalasataman ja Sarviniemen välillä. Lautalle mahtuu enintään 10 matkustajaa, paikat varattava etukäteen. Lautalla ostettavissa virvokkeita, pakattuja jäätelöitä ja suklaapatukoita. Pyörälautalle pitää varata paikka etukäteen sähköisestä varauskalenterista.

Saimaan saaristoreitille voit lähteä esim. Lappeenrannan satamasta tai Imatran keskustasta. Lappeenrantaan ja Imatralle pääsee junalla tai linja-autolla.

Lappeenranta - Taipalsaari

Lappeenrannan satamasta Taipalsaaren saaristokuntaan pyöräillään yhtä Suomen kauneimmista pyöräteistä, joka on myös äärimmäisen turvallinen. Reitti voi aloittaa Linnoituksen luontopolkuun tutustuen . Sen jälkeen matkaa jatkuu Taipalsaarentien kautta Taipalsaaren Sarviniemen kohti. Maisemat tällä pyörätieosuudella ovat vertaansa vailla. Korkeammalle niitä pääsee ihailemaan kiipeämmällä aivan reitin viereen jäävälle Kuivaketveleen Linnavuorelle, joka myös on Saimaa Geoparkin kohde. Lappeenrannasta kohti Taipalsaarta pyöräiltäessä ohitat modernit asuinalueet mm. Saimaanharjun, mistä löytyy kauppa- ja ravintolapalveluita (Jos yövyit Rastiniemellä tai Huuhanrannalla, varmista että sinulla on riittävästi eväitä koko päivälle. Voit tehdä eväslaukun täydennyksen Lappeenrannan tai Taipalsaaren ruokakaupoissa). Taipalsaarella kannattaa tutustua myös Taipalsaaren kirkkoon sekä Röytyn kotiseututaloon, joitta ovat Saimaa Geoparkin kohteita. Röytyn pihapiirissä on aivan oma ilmapiirinsä, mikä kannattaa kokea vaikkapa läheisen jäätelökioskin tarjonnasta nauttien. Kyseisestä jäätelökioskista saa myös Suomen suurimmat jäätelöpallot.

Taipalsaari - Kyläniemen kalasatama

Rastinvirran ylitys Sarviniemen ja Kyläniemen välillä käy mukavasti ja komeasti pyörälautan kyydillä. Taipalsaarelta Sarviniemeen ajaessa sivuutat kauniiden kylämaisemiin sekä armeijan harjoitusalueen. Sarviniemi on perinteinen lomakohde Saimaan rannalla. Keskeinen sijainti ja mäntypuustoinen Toisen Salpausselän maasto houkuttelevat sekä maitse että vesitse saapuvia retkeilijöitä. Kannattaa nauttia Etelä-Karjalan virkistyaluesäätiön hienoista palveluista retkeilijöille ja tutustua Saimaa Geoparkin geokohteen infoon. HUOM! Sarviniemessä ei saa yöpyä!

Sarviniemestä matka jatkuu lauttaylityksellä kohti Kyläniemen kalasatamaa. Toisen Salpausselän katkaisevan Rastinvirran kautta virtaavat Vuoksen yläosien vedet kohti Vuoksea. Virta on kapeimmillaan Rastinniemen ja Sarviniemen välillä 2,5 km, mutta lauttaylityksellä saat nauttia Saimaan sinisistä aalloista hieman pidemmän matkan Kyläniemen satamaan. Pyörälautalle mahtuu enintään 10 matkustajaa, paikat varattava etukäteen. Lautalla ostettavissa virvokkeita, pakattuja jäätelöitä ja suklaapatukoita. Lautan varaussivulle pääset täältä.

Kyläniemen kalasatama - Utula

Maisemat Kyläniemessä ovat huikeat: Toisen Salpausselän harjanteet, jääkauden jättämät kivilouhikot ja muinaisen Saimaan rannan vaihtelevat korot ovat näkyvissä pitkin matkaa. Kyläniemen länsikärjessä Rastinniemi on poikkeamisen arvoinen retkikohde.

Sekä Huuhanrannan että Rastinniemen virkistysalueilla on lupa leiriytyä ja ne ovat myös Saimaa Geoparkin kohteita. Pystytä teltta upeisiin rantamaisemiin ja nukahda Saimaan laineiden liplatukseen.

Jos yövyit Rastiniemellä tai Huuhanrannalla, varmista että sinulla on riittävästi eväitä koko päivälle. Voit tehdä eväslaukun täydennyksen Lappeenrannan tai Taipalsaaren ruokakaupoissa pienen, sillä tällä etapilla ei ole mahdollisuutta ostaa ruokaa (seuraava ruokakauppa sijaitse Utulassa).

 

 

Kyläniemi on kanavan takia nykyisin saari ja sieltä on vesistön ylitys lossilla.
Etelä-Saimaa jakautui 1700-luvulla Venäjän ja Ruotsin valtakunnan kesken ja turvatakseen liikkumismahdollisuuden venäläiset rakennuttivat generalissimus Aleksandr Suvorovin johdolla Suvorovin kanavina tunnetut kanavat, joista yksi teki Kyläniemestä saaren. Kanavaa on sittemmin levennetty ja se ylitetään nykyisin lossilla. Lossimatka kestää muutaman minuutin ja sen aikana ehtii nauttia huimaavista maisemista.

Huuhanranta

Huuhanranta on pisimpiä avoimia hiekkarantoja Saimaalla. Se on listattu yhdeksi maan hienoimmista hiekkarannoista, jonne tullaan kesäpäivänä pidemmästäkin matkasta.

Huuhanrannan 1,5 km pitkää hiekkarantaa on kutsuttu myös Huuhanhiekaksi ja ”Saimaan Rivieraksi”. Ranta on hienoa hiekkaa ja syvenee hyvin hitaasti, voit kahlata jopa 100 m päähän rantaviivasta. Rannalta etelään päin avautuvalla Huuhanselällä voit kesäpäivinä seurata Kutveleen kanavaan suuntaavia tai sieltä tulevaa vesiliikennettä. Rantaan tai ainakin lähelle on mahdollista ajaa veneillä, joilla voi ajaa keulan rantahiekkaan, sekä tietenkin kanooteilla.

Osoite: Kietäväläntie 257-365, Ruokolahti

Rastiniemi

 

Rastinniemi on Saimaan hienoimpia virkistysalueita. Eteläisen Saimaan suuret selkävedet halkaiseva Kyläniemi on nykyisin saari, mutta sinne pääsee lossilla Ruokolahden suunnalta.
Kyläniemi on Toista Salpausselkää, joka katkeaa Rastinvirrassa sukeltaen Saimaaseen. Kyläniemen etelä- ja pohjoispuolella ovat Suur-Saimaan suuret selkävedet. Rastinvirran kautta virtaavat laajan vesistön yläpuolisilta alueilta Vuokseen laskevat vedet. Rastinvirrassa kulkevat kaikki syväväylällä Saimaan kanavalta kohti Savonlinnaa kulkevat rahtialukset ja palaavat myös takaisin kanavalle.
Virkistysalueella on kaksi grillikatosta, mutta ei laituria. Veneen voi ajaa rantaan itä- tai länsirannalle tuulen mukaan.

Utula - Ruokolahti

Utulan kylästä Ruokolahden kirkonmäen kohti tutustut matkan varrella Salpalinjaan ja Toisen Salpausselän maisemiin. Utulasta löytyy mökkimajoitusta sekä perinteinen kyläkauppa, jonka yhteydessä on myös kahvila. Utulantiellä liikenne on vähäisempää, ajaminen on Toisen Salpausselän tasaisia kankaita pitkin nauttimassa havumetsän raikasta ilmasta.

Syyspohjassa mahtava sodan aikana asetettu kivenjärkäleiden rivistö johdattaa kunnostetulle Salpalinjan korsuasemalle, jonne on noin 1 km poikkeama metsätietä pitkin.

Ruokolahden kuntakeskuksesta lähtiessä pyörätien varrella näet kauniita vanhoja puutaloja ja maalaiskylän maisemaa. Puumalantiellä noin 20 km osuudella (VT 62) ajotien reunassa on noudatettava varovaisuutta, sillä tiellä on myös puutavararekkaliikennettä.

Ruokolahti - Imatra

Utulasta Ruokolahteen matka jatkuu Puumalantietä, jolla pitää pysyä tarkasti tien sivussa, sillä piennar on kapea ja tiellä kulkee paljon liikennettä, kuten puutavararekkoja. Ruokolahden kirkko tunnetaan Albert Edelfeltin maalauksesta Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Vuonna 1854 valmistunut kirkko, 1752 valmistunut vanha kellotapuli sekä hautausmaat sankarihautoineen tarjoavat rauhallisen ympäristön levähtämiseen. Kirkonmäeltä löydät myös Ruokolahden museon ja Ruokolahti-talon, jonka pihapiiriin on siirretty vanhoja ruokolahtelaisia ulkorakennuksia. Rasilasta löytyy kauppa- ja ravintolapalveluja sekä uimaranta. Ruokolahdelta löytyy myös majoituspalveluita pyöräilijöiden tarpeisiin.

Ruokolahden kirkonmäeltä suunnataan Imatrankoskelle. Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys, jota matkailijat ovat ihmetelleet 1700-luvulta lähtien. Saimaan vedet Laatokkaan johtava Vuoksi halkoo kaupunkikuvaa. Matkan varrella näet Vuoksenniskan teollisuustaajaman ja ohitat modernin Kolmen Ristin kirkon.

Imatra - Lappeenranta

Imatralta Joutsenon suuntaan saat nauttia pyöräilystä rauhallisia maalaisteitä pitkin. Joutsenon Ahvenlammen vehreässä ympäristössä voit jaloitella ja kulkea lammen ympäri tai pulahtaa uimaan. Joutsenon satamasta pääsee jännittävälle saariretkelle Muukonsaaren retkikeskukseen, jonne voi tilata venekuljetuksen ja vuokrata aitan. Yö aidossa Saimaan saaressa on unohtumaton elämys, joka kannattaa kokea!

Lappeenrantaan saapuessa kannattaa tutustua myös Saimaan kanavan historiaan kanavamuseossa (Saimaa Geopark -kohde). Historiallinen Saimaan kanava on tänä päivänä edelleen merkittävä kulkuväylä, joka yhdistää Saimaan vesireitit Suomenlahden kautta maailman merille.

Lue lisää Saimaan Saaristoreitistä Outdooractive sivulta

Pyörälautan varaussivu

Saimaa Saaristoreitin etapit

Saimaan Saaristoreitti 2020.pdf

Majoitus:

Camping Lappeenranta